Hundbloggen

Cockerpoo en charmig blandras

Cockerpoo är ett charmigt energiknippe av hund. Det är inte någon erkänd hundras utan mer en typ av hund och en blandras. Detta är en blandning av pudel och någon typ  av spaniel-hund. Utseendet och storlek kan variera något helt otroligt. De kan vara allt från riktigt små till stora, beroende på om de härstammar från en Toypudel eller Storpudel!

 

Många variationer på storlek och utseende

En cockerpoo eller cockapoo kan komma i alla de färger och typer av päls. Det är såklart helt beroende på vilka föräldrarna är och vilken typ av pudel och spaniel som har parats. När det gäller pälsen, så sägs det att hundtypen är lämplig om man är lite allergisk. Det är självklart ingen garanti för den allergiske, det är helt enkelt något man måste prova sig fram till. Dock är det en hundtyp som inte fäller så mycket eller alls, vilket kan vara en stor fördel på många sätt och vis. Det finns massor av färgkombinationer från vita, fläckiga, nougat-färgade, svarta, bruna – ja allt mellan himmel och hundjord. Även pälsen kan variera från att vara nästan slät, till locking och kryllig som en pudelpäls.

En pigg och frisk hund

Fördelarna med denna blandning är väldigt många och den främsta är att de är tämligen friska. Självklart ska man vara noga när det gäller köp, även när det gäller blandraser. Det är viktigt att föräldrarna är friska och är både ögonlysta och patella-undersökta. Det är mycket kloka och charmiga hundar, alla har väl hört uttrycket klok som en pudel? Blandas sedan med spaniel och man får en klok, busig hund med otroligt mycket spring i benen.

Den första Cockerpoon

Hundtypen sägs ha sitt ursprung i USA, någon gång under 50- eller 60-talet. Dock vet man inte exakt. Den kom säkert till genom en slump och någon upptäckte vilken trevlig och intelligent blandning av hund det blev. Vår söta cockerpoo har inte funnits så hemskt länge i Sverige. Någon gång under 90-talet började den dyka upp i Sverige och har sedan dess ökat mycket i popularitet.

Cockerpoo brun

Dagens hundras: Tysk schäferhund

En tysk schäferhund är en hundras från Tyskland som man hör från namnet, rasen ingår i vallhundsgruppen men används vanligtvis som sällskapshund idag. Rasen blev utnämnd till världens näst populäraste hundras i en undersökning 2012-2013. Dess hälsa och mentala egenskaper kan skilja sig åt beroende på schäferlinje. En tysk schäfer hund är polisernas första val pågrund av sin lojalitet och sina goda nerver. Som sällskapshund är det viktigt att den får otroligt mycket kärlek och uppmärksamhet för att den ska stortrivas i sitt hem.

tysk schäferhund

Utseende och skötsel

En tysk schäferhund har vanligtvis en robust och funktionell kroppsbyggnad. Mankhöjden för hanar är 60-65 cm och tikar 55-60 cm. Utseendet kan variera en aning beroende på ras och härkomst men dem har vanligtvis svart eller grå päls med gula, röda eller bruna tecken. Även helsvart päls kan förekomma. Generellt sett förekommer rasen  i två hårlagsvarianter, långhårig och normalhårig.  Den långhåriga rasen behöver lite mer omsorg och vård som till exempel fler bad och duschar. Den normalhåriga rasen behöver däremot inte någon speciell omsorg förutom borstning och kamning.

schäferdog

Hälsa och egenskaper

Sjukdomsrisken för en schäferhund ligger strax under genomsnittet för alla raser enligt försäkringsbolaget Agrias. När det kommer till hudsjukdomar överpresterar rasen, det innebär att du sällan behöver räkna med vanligare sjukdomar som kan påverka andra raser frekvent. När det kommer till mentalitet är en schäfer uppmärksam, samarbetsvillig, mentalt välbalanserad, nervfast och självsäker. Genom sin mångsidighet och historiska egenskaper har rasen etablerat sig som en en mycket passande tjänstehund inom olika områden. Du kan tävla med dem samt ha dem som sällskapsdjur. Om du bestämmer dig att köpa eller adoptera en schäfer är det viktigt att tänka på att dem behöver mycket träning både mentalt och fysiskt, om du planerar att skaffa en sådan hund är det viktigt att vara påläst innan. Dem passar mest en ägare som redan är aktiv i sin vardag eller planerar på att bli mer aktiv.

schäferhund

Hundarna som blev krigshjältar

lucca wardogOfta pratas det om krigshjältar. Men hur ofta hör berättar man om våra fyrbenta kompisars insatser i krig och hemskheter. Under världskrigen så värvade den brittiska armen miljontals hundar och andra slags djur som även hjälpte dem vinna många strider. Vi tänkte i detta inlägg belysa några av dessa hjälteinsatser och minnas dessa tappra hanar och tikar som vigt sina liv åt att göra världen bättre för både man och djur!

Visste ni att i Storbritannien så finns det numera en medalj som delas ut årligen till tappra djur som gjort skillnad i strider och konflikter? 60-talet djur har blivit belönade med denna medalj vilket är fantastiskt tycker vi!

 

Lucca

lucaa

Förra året blev den tyska shäfern Lucca, belönad med en medalj för tapperhet. Hon fick sin medalj efter att ha skyddat sina medsoldater under 400 uppdrag i Iraq och Afghanistan! Lucca skadades svårt i en strid och förlorade ena sitt framben, men klarade sig lyckligtvis och mår idag väldigt bra!

Chips

Hund som hjälpt till i krig

Chips var en annan krighjälte som var den mest belönta hunden under andra världskriget! Han var med i strid på flera olika fronter och hjälpte till att hålla fångar tillfångatagna. Han fick flera medaljer och levde sina sista dagar hemma i sitt hem i USA efter att ha krigat under hela andra världskriget.

Smoky

Hundar är krigshjältar

Smoky var en Yorkshire terrier som befann sig i Stilla havet under andra världskriget. Han var till stor hjälp under kriget efter att han hittats i ett rävboa och använde sedan hörsel och lukt för att hjälpa sina kompanjoner, när faran var över ställde han även upp och underhöll sina tvåbenta kompisar!

Stubby

Sir doggy dog

Stubby är den mest kända fyrbente krigshjälten som finns. Han var en american Pit Bull Terrier. Han smugglades till Frankrike under första världskriget. Han agerade under många strider och har räddat livet på otaligt många! Han användes för att varna för gasattacker, var med under 17 strider och fyra offensiver! Han hjälpte även till att sniffa fram soldater som saknades, han sniffade även ut en och annan tysk spion i skyttegravarna.

 

Mer ära åt hundarna säger vi!

Frågor för hundägare

Köpa hund

De flesta av oss hundägare funderade en god stund innan vi blev hundägare, medan andra skaffade hund nästan “över en natt”. Men många är det som fortfarande funderar på att skaffa hund, och många går med dessa tankar i flera år innan det blir av.

Anledningarna till detta är många. Kanske är din livssituation inte optimal för en hund, kanske säger ekonomin ifrån just nu eller kanske är någon i familjen allergisk. Ibland fastnar man bara i frågeställningar och här har vi tagit med ett par av de funderingar man kan ha, och besvarat dessa.

 • Kan jag låna pengar för att köpa hund?
  Så länge man pratar om att låna pengar endast till inköpet av hunden så är svaret ja. Det finns många olika låneformer och du kan låna pengar utan säkerhet när det handlar om den förhållandevis lilla summan det kostar att köpa en hund.
 • Vilken ras ska jag välja?
  Hur ser din vardag ut? Tänk på hur din vardag sett ut hittills och inte hur den “kommer” att se ut när du har skaffat hund. Många blivande hundägare har stora förhoppningar gällande deras framtida aktivitetsnivå som hundägare, men att vara ärlig med sig själv gynnar dig och din hund i längden. Hur mycket tid och energi kan du lägga ner varje dag? Och för flera år framöver? Börja där och var ärlig.
 • Ska jag köpa en blandras eller en renrasig hund?
  Detta är helt upp till dig själv att välja. Det vi kan säga är att du med en renrasig hund med stamtavla får en större inblick i hundens psyke och eventuella sjukdomar. Alla hundraser har sina respektive styrkor och svagheter och med en renrasig hund kan du känna dig lite tryggare än med en blandras där du inte säkert vet rasblandningen.
 • Jag bor i lägenhet, kan jag ha en hund ändå?
  Allt handlar om aktivitetstid. Om din hund får den aktivitet den behöver utomhus, både mentalt och fysiskt – samt den kontinuerliga rastningen under dagen, så kan en hund visst bo i lägenhet. Sedan kan det fortfarande vara nödvändigt att hitta ett bra alternativ till lämna hunden ensam i en lägenhet större delen av dagen, i alla fall ett par dagar i veckan.
 • Måste man gå på valpkurs?
  Ja, det tycker vi faktiskt. En hundkurs hjälper dig inte bara i uppfostran av din hund utan den är även en rolig aktivitet för din valp – och för dig, eftersom du får träffa andra hundägare samtidigt som du får individuella tips för just din hund från en professionell tränare.

Ställ dig även frågan varför just du kommer att bli en bra hundägare. Gå igenom din framtid, har du några speciella planer framöver, finns tid till en hund flera år framåt och var ärlig när du funderar på om en hund passar in i din bild eller ej. Kom ihåg att detta kommer att bli en vän för livet, att tänka igenom ditt beslut före, kommer att gynna er båda i längden.

Dagens hundras: Fransk bulldog

Denna urgulliga ras har blivit otroligt populär med åren. Om du funderar på att skaffa en fransk bulldog kan det vara bra att ha så mycket information som möjligt innan. Man skulle kunna tro att den franska bulldogen kommer från Frankrike men den härstammar från England och den engelska bulldoggen. En fransk bulldog är mycket sportig, gillar att röra på sig men kräver inte överdrivet mycket motion. Denna hundras kan man lätt ha om man bor i en lägenhet också. Rasen har blivit nämnd som en av de populäraste hundraserna för ett fåtal år sedan.

fransk-bulldog

Utseende och skötsel

En fransk bulldog kan väga mellan 10 – 15 kg trots mycket motion. Färgen på en fransk bulldog kan variera väldigt mycket men de allra vanligaste färgerna är beige, svart och vit. Den svarta varianten anses vara mer speciell. Ansiktet är vanligtvis platt vid nosen och ser lite tillbakadragen ut medan öronen står rakt upp i luften. Svansen är väldigt kort och man märker inte av den så värst. Trots detta lyckas en fransk bulldog charma alla människor i sin närhet. När det kommer till skötseln behöver denna ras inte så mycket vård eftersom pälsen är glänsande fin. Öronen ska man vara noga med att torka så ofta som möjligt. Däremot är det alltid bra att se till så man sköter hygienen på sin hund oavsett för att undvika bakterier och andra orenheter.

frenche-bulldog

Hälsa och egenskaper

Denna hund är lekfull, trevlig och utstrålar mycket energi. Det är viktigt att man ser till att ge en hel del uppmärksamhet och mental stimulans till en fransk bulldog eftersom hundrasen kräver det för att må bra, precis som alla andra hundraser. Hälsan hos en fransk bulldog är någorlunda bra i jämförelse med andra raser eftersom det endast förekommer andningsproblem hos en fransk bulldog. Utöver detta finns det inga andra sjukdomar som brukar vara vanliga hos rasen.

fransk_bulldog

Dagens hundras: Shih tzu

Shih Tzu är en hundras som många är förtjusta i och vi förstår precis varför. Rasen introducerades till skandinavien och europa under 30-talet och hundrasen härstammar från staten Tibet. En undersökning som gjordes år 2012/2013 visar att Shih Tzu tillhör en av världens populäraste hundraser. Denna hundras är mycket alert, älskvärd och kräver mycket tid och omtanke utav sin ägare. Shih Tzu njuter av människans sällskap och behöver det extra mycket för att må bra. Detta är en hund som man ska köpa ifall man verkligen är säker på att man faktiskt har tid att ägna sig åt hunden. Det är sagt att en Shih Tzu ska kunna leva i 14-17 år.

Dog-Shih_Tzu

Utseende och skötsel

Deras unika hundhår kan växa hur långt som helst och det är väldigt vanligt med håriga Shih Tzu’s. När en Shih  Tzu har fått långt hår brukar man antingen sätta upp håret med en toffs eller klippa hunden. Pälsen brukar ha en varierad färg som består av svart, vit och brun oftast.  Även pälsen kräver mycket omtanke och kärlek dagligen. Helst ska man kamma igenom pälsen med en borste varje dag för att hindra smuts så gott det går. En Shih Tzu fäller dessutom mycket päls. shih-tzu-1

Hälsa hos en Shih Tzu

Promenad och mortion är en sak som hunden kräver varje dag för att hålla sig alert och hälsosam. Om hunden inte får tillräckligt med motion kan detta leda till att hunden går upp i vikt och detta orsakar en hel del hälsoproblem. En Shih tzu kan råka ut för sjukdomar och framförallt är det vanligt med ögonlock problem. Hos denna ras förekommer även problem med tandkött och tänder väldigt ofta. Även andningsproblem kan uppstå hos denna hundras men trots detta uppnår Shih Tzu en väldigt hög ålder. Man behöver därför räkna med ett par besök hos veterinären vilket kan kosta en hel del.

shih-tzu (1)

 

Frågor & Svar: Online Casino

Roulette, kortlek och tärningar

I vårt tidigare inlägg “Ta det lugnt!” pratade vi om olika tekniker/aktiviteter man kan ta till för att varva ner. Sedan vårt inlägg är det många av våra läsare som kommit med frågor angående just online casino, hur det funkar, om vad vissa termer betyder, om det är ofarligt att spela online casino OSV. Sedan är det såklart en hel del som kommenterar hur oansvarigt och dumdristigt det är av oss att spela online casino och hur oprofessionellt det är av oss att prata om det. Därför tänkte vi i dagens inlägg ta ett litet steg ifrån fokuset på hunden och ge svar på några av era frågor, men även svar på era åsikter.

Först och främst vill vi ge svar till er som anser att vi beter oss oansvarigt och dumdristigt genom att spela på online casino. Så här är det: att spela casino online och dess olika casinospel är helt ofarligt om man:

 1. Spelar för pengar som finns, men främst med små summor som inte påverkar ens ekonomi på ett negativt sätt.
 2. Spela under kontroll och ansvar

Att spela på online casino är exakt samma sak som att gå och köpa en trisslott, bingolott, eller spela på vilket annat spel hos Svenska Spel som helst. För er som gör det och som ger oss dessa kommentarer – tänk om, vi sitter i samma båt!

Efter att ha fått få av oss lite ‘ilska’ så vänder vi oss nu till en liten frågestund där vi ger svar era frågor angående olika termer som förekommer när man spelar på online casino. Först vill vi bara uttrycka oss att vi inte är proffs och kan långt ifrån allt inom casinovärlden, vi är hobby-spelare som gör små insättningar och spelar under ansvar utan att låta våra känslor ta över spelandet. Vi är varken dumdristiga eller för vågade utan spelar endast på de casinospel som vi vet att vi hanterar och gör det mest för att sätta lite spänning i vardagen (som när man då och då går och köper sig en trisslott, antingen vinner man eller så vinner man inte – oavsett så var det en spännande upplevelse).

Vad är en bonus?

En casinobonus är alltså något som spelare kan ta del av för att få extra pengar att spela med. Det man först bör ha i tanken när man tar del av en bonus är att dessa ofta kommer med vissa omsättningskrav – vilket betyder att man måste omsätta (spela) hela bonusbeloppet, samt i många fall även insättningsbeloppet, innan några pengar kan tas ut.

Olika bonusar:

 • Välkomstbonus – en bonus som nya spelare kan ta del av när man öppnar ett konto. Brukar ofta vara en insättningsbonus, vilket innebär att man behöver göra en fysisk insättning för att “låsa upp” bonusen. Dock kan även insättningsfria bonusar förekomma i form av gratis pengar eller free spins. Med dessa behöver man alltså inte sätta in några pengar för att få använda.
 • Free spins – free spins, gratis snurr – ett kärt barn med många namn. Dessa betyder alltså att man får fria spelomgångar i olika spelautomater/slots. Vissa är med insättning, vissa med insättning samt omsättningskrav av insättningen medan vissa är utan insättning.
 • Insättningsfri bonus – en insättningsfri bonus är något man sällan stöter på hos ett Online Casino men som då och då dyker upp. Dessa är som det låter: en bonus som man får och som inte kräver någon insättning (men med största sannolik kommer med ett omsättningskrav)

Kan man spela casino i mobilen?

Ja, idag kan man spela casino i mobilen och det är ett fenomen som vuxit sig allt starkare på marknaden. Idag erbjuder i stort sett alla online casino möjligheten att spela sina casinospel direkt i mobilen och tack vare en utvecklas HTML5 teknik kan olika spelutvecklare av casinospel tillverka spel som är anpassad efter en mobilenhet och som dessutom bjuder in till otroliga visuella upplevelser. Vill man läsa mer om just hur man spelar i mobilen tipsar vi om sajten Mobiltcasino.eu som ger tydliga direktiv om hur man spelar i mobilen.

Vilka spelformer finns det hos ett online casino?

På ett online casino brukar man ofta finna underhållande utbud av olika spelformer. De vanliga och mest populära spelformerna brukar vara:

 • Spelautomater/slotsspel
 • Blackjack
 • Roulette
 • Poker
 • Live Casino (ett verkighetsbaserat spelare där spelomgångarna sköts av en live streamd dealer)
 • Jackpottar

Utöver dessa finner man ofta utbud av Keno, bingo, skraplotter och fler. På senare år har dessutom ett virtuellt casino vuxit fram och som bjuder in till ett mer verklighetsbaserat spelande.

Dessa frågor är de mest förekommande som vi fått in de senaste veckorna och vi hoppas att ni får en lite bättre förståelse om casinovärlden och dess termer. Om det är något mer ni undrar över finns idag mängder av olika hemsidor som ger svar på dessa frågor, men tveka inte att fråga oss. För er som ‘ratat’ vår hobby vill vi bara göra det klart för er: vi alla är olika, vi har alla olika intressen – det är okej att tycka och tänka olika.

 

Dagens hundras: Pomeranian

Denna bedårande hundras är något man inte kan motstå. Deras fluffiga päls och söta små ansikten får en att smälta helt och hållet. Hundrasen Pomeranian kommer ursprunglingen från Tyskland men blev utvecklad i England under 1800-talet. Rasen härstammar från den tyska spetsen.

Till utseendet är Pomeranians väldigt korta och växer inte alls mycket. Den normala längden ligger mellan 18 – 22 cm och när det gäller vikten så ligger den i vanliga fall mellan 2 – 3 kg. Hundrasen har mycket päls och denna är otroligt fluffig. Pälsen kan fälla ganska mycket men detta är ingenting som man bör oroa sig för eftersom det är normalt när det gäller denna hundras. Men se gärna till att du kammar igenom denna en gång per dag.

Pomeranian kräver inte mycket motion som vissa andra hundraser men de kan ändå följa med på längre promenader om ägaren skulle vilja det. Dem är väldigt trevliga av sig, gillar barn och fungerar även som alarmhund.

Det sägs att denna ras har lätt för att få problem med tänderna och kräver därför en del besök hos veterinären. Därför är det extra viktigt att vara noga med deras tandhygien. Skulle hundens tandkött inflammeras så leder detta till att tänderna lossnar. I detta fall kan det vara bra att gå till en veterinär regelbundet för att se till så att allting är okej.

Om du väljer att skaffa dig en renrasig pomeranian kan du ta med den på hundutställning. Denna reas ska vara väldigt framgångsrik på den fronten genom att charma väldigt många. Se även till att det är en registrerad valp med stamtavla så du har koll på valpens bakgrund. Innan man väljer att ta skaffa sig en Pomeranian så måste man vara säker på att man har tid att sköta och ta hand om hunden.

Pomeranian är en av de populäraste hundraserna runtom i världen och är mycket eftertraktad.

pomeranian-03

 

Renrasig hund eller en blandras?

hundisar

Alla jyckar är förtjusande på deras eget lilla sätt. Men när det är dags för att köpa hund återkommer ofast samma fråga – Ska vi köpa en renrasig hund eller en blandras?

Personligen föredrar jag blandraser för jag tycker det är spännande att se hundar växa upp och se vilka egenskaper från varje ras hunden tar med sig. För visst kan det vara så att man vet mer “vad man får” när man väljer en renrasig valp. MEN dock ska man tänka på att varje hund kan ha egna egenskaper, alla golden retivers är inte snälla familjehundar, alla Papillon är inte skälliga, och Shih tzu:s kan vara väldigt busiga även om det sägs att de är lugna som filbunkar. Rottweiler har ett rykte om att vara extremt farliga, men samtidigt vet man att de även kan vara bra familjehundar om de uppfostrats på rätt sätt.

Jag tror att varje hund föds med särskilda egenskaper, precis som människor. Men samtidigt tror jag uppväxten spelar minst lika stor roll hur hundens personlighet utvecklas – precis som människor utvecklas olika beroende på deras uppväxt.

Vill man köpa en hund kan man absolut kika efter vilken typ av hund som passar enligt de vanligt förekommande dragen. Gillar man ut och gå kan man skaffa en Jack ruzell, vill man inte ut och ränna för mycket kanske man ska välja en lugnare ras. Det viktigaste när man köper en hund är att säljaren har papper på hundarna och att de är vaccinerade och att valparna inte är för unga.

Min förstavalp var ett sådant köp där jag kände att det var något som inte stämde, men jag ville så gärna ha en hund att jag köpte den ändå. Jag åkte till Malmö, alldeles för många valpar i en liten lägenhet. Jag hade inte kollat upp vilka papper som jag skulle få med vid köpet, givetvis var där inte alla papper med. Det var sista valpen i kullen och säljaren hade sänkt priset. Jag tyckte säljaren inte verkade särskilt snäll mot alla de hundar som sprang omkring – jag fick en “jag måste rädda valpen-känsla”.

Hem åkte jag med en valp som var för liten för att lämna sin mamma, utan rätt papper. Den här valpen var troligen inavel. Säljaren födde upp hundar enbart för att kunna sälja dem. Min lilla valp hade problem med tänderna, sina knän, sitt hjärta och var extremt skygg och ville bara gosa hela dagarna. Hon fick 5 fina år innan livet blev för mycket för henne.

Alltså, googla fram vilken typ av hund som skulle passa dig och ditt levnadssätt. Sen om det är en korsning eller ej spelar ingen roll – så länge det finns papper på att hunden är frisk och att den är vaccinerad.

Mer om att köpa hund 

Hundförsäkring

Hundannonser

 

Ta det lugnt!

bad

Även om din hund som är din bästa vän alltid finns där för dig, kan man ibland känna sig ensam. Speciellt när man har mycket att göra och inte riktigt hinner med allt. Det finns dagar man har så mycket att göra på jobbet att man är helt utmattad när man kommer hem och knappt orkar gå ut med hunden på en längre sväng. Vi på taxenshundskola.se vet att man som hundägare glömmer att tänka på sig själv, vilket inte är rätt. Att ta hand om sig själv är livsviktigt. Tar du hand om dig själv kommer du utan svårigheter och hinder kunna ta hand om andra också, till exempel din bästa vän.

Att ta sig en lugn stund på jobbet eller efter jobbet är ett måste, gör du det kommer du prestera bättre och även ha mer ork att göra annat när du kommer hem till din hund. Nedan kommer vi att tipsa om vad du kan göra under dagen eller efter jobbet för att lugna ner stressen.

Tips nummer 1.

Läs en bok – åk till närmsta bibliotek och låna en bok som du tycker är intressant. Vet du inte vilken du ska låna, kan du kolla in denna lista: http://listor.se/kultur-noje/14-bocker-du-bor-ha-last/. Du kan även läsa en bok via din mobil där du kan ladda ned olika böcker helt gratis!

Tips nummer 2.

Ta ett långt bad – att ligga i badkaret en längre stund gör dig mer gott än du tror. Sätt även på lugnande musik och slappna av. Du kommer känna dig som ny människa så fort du kliver ut ur badkaret.

Tips nummer 3.

Spela spel – att spela spel kan göra dig lugnare än vad du tror. Att bara sitta och tänka på annat för en stund kommer få dig att sluta tänka på all stress på jobbet. På nätet finns det miljontals olika spel som du kan välja mellan, välj det spel som du tycker är roligast! Jag brukar alltid spela på spelautomater men endast för skojsskull speciellt när jag är stressad. Att spela slots online får mig alltid att tänka på annat och därför mår jag alltid mycket bättre efteråt. Om du inte har spelat på spelautomater online tidigare, kan jag tipsa om en sida som skriver om slots på nätet. Besök sidan här.