Agility – det roligaste som finns

 

agility2 agility1

Vi på Taxéns hundskola älskar agility! Detta är en fantastiskt sak att ägna sig åt, både som hund och som människa. Våra taxar fullkomligt älskar att göra agility, de kaske inte är de allra snabbaste, taxars ben är som ni kanske förstår inte de allra snabbaste, men nöjet är lika kul för det! Om du och din hund inte redan har testat på denna fartfyllda hundsport är det minsann dags!.

Vad är agility?

Vad är agility, egentligen?  Jo, Svenska kennelklubben som är hundägarnas riksförbund beskriver agility på följande vis ”I den populära hundsporten agility ska hund och förare tillsammans klara en hinderbana på kortast möjliga tid. Tävlingsformen växer snabbt och i dag anordnas kurser i agility av brukshundsklubbar och andra klubbar över hela landet.” 

Agility klassades som en hundsport år 1987 och växte snabbt till att bli den allra mest populära hundsport. Varje år görs ungefär 100 000 starter i diverse olika agilitytävlingar runt om i Sverige. Upplägget är väldigt enkelt: hunden och föraren ska på kortast möjliga tid ta sig igenom en hinderbara på kortast möjliga tid, detta utan misstag och vägringar. Hinderbanan består av olika hinder så som: gungbräda, tunnel, säck, däck, balansbom och många fler. För att ta sig igenom banan krävs mycket träning och framförallt tillit mellan människa och hund. Runt om i Sverige finns olika agilitykurser att delta i. Du kan också träna själv på diverse agilitybanor runt om.

För att få vara med och tävla behöver hunden vara i mycket god fysisk form. Det är viktigt att inte börja träna hunden för tidigt, på tävlingar finns krav på att hunden måste vara minst 18 månader gammal. Det samma gäller för äldre vovvar, att vara i god kondition är vitalt för att kunna njuta av agility. Det gäller även dig som husse eller matte!

 

Ha så kul!

 

 

Du gillar kanske också...