Hundkapplöpning – allt du behöver veta

Hundkapplöpning kom till Sverige under 1950-talet. Sedan dess har det varit en populär sport, även om det aldrig ens varit i närheten av så populärt som travsport är. Än idag ordnas flera kapplöpningar för hundar både i Sverige och internationellt.

Utomlands kallas hundkapplöpning oftast för Greyhound Racing eftersom det då är rasen greyhounds som tävlar. I Sverige är dock andra vinthundar välkomna att tävla.

För att enkelt beskriva hundkapplöpning är det alltså en organiserad tävlingssport där vinthundar tävlar mot varandra runt en bana. Precis som med travsport tillåter hundkapplöpning ofta allmänheten att satsa på resultatet. Att se hundkapplöpning som sport på tv är dock inte vanligt gentemot travsport.

Hundkapplöpning – historia

Mycket tyder på att hundkapplöpning funnits redan sedan det första årtusendet. Det var dock först under tidigt 1800-talet i England som sporten liknas med hur den är utformad idag. Förr jagade hundarna dock en riktig hare, varav det idag är remsor av plast eller tyg som dras runt banan som hundarna springer på med en vertikal räls.

I Sverige har hundkapplöpning som sagt funnits sedan 50-talet. Idag organiseras hundkapplöpning genom Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund (SHCF). Hundkapplöpning i Sverige är inte lika stort som det är i andra länder, som till exempel Australien, Irland och Storbritannien. Trots detta har vi ett par olika banor i landet:

Mariedalsbanan (Alingsås)
Borås Greyhound Park
Järbo Hundkappbana (Gävle)
Midlanda (Sundsvall)
Tommarpsbanan (Simrishamn)
Skellefteå Greyhound Park
Västerås
Åkers Kanal Greyhound Park (Stockholm)
Kanisbanan (Älvsbyn)
Bista-banan (Örebro)

Så fungerar hundkapplöpning

I Sverige är det som sagt tillåtet med olika vinthundraser inom hundkapplöpning. Loppen börjar med att vinthundarna är placerade i burar. När burarna öppnas ska hundarna springa efter en så kallad “hare”, alltså remsorna i plast dragna längst den vertikala rälsen som nämnt tidigare. Hundarna tävlar således mot varandra varav första vinthund över mållinjen vinner.

Precis som inom travsport finns det olika banor som hundarna kan springa på. Banorna består av olika distanser beroende på vad hundarna kan klara av. Banorna delas upp i olika distanser, nämligen kortdistans (upp till 350 meter), medeldistans (upp till 550 meter) samt långdistans (upp till 900 meter).

Regler inom hundkapplöpning

Hundkapplöpning är väldigt omdiskuterat då många menar att det är en form för djurplågeri. Det finns dock väldigt många regler inom sporten för att just säkra att hunden mår bra. Till exempel ska alla tävlande hundar vara registrerade hos SHCF. Dessutom måste de ta en licens, genomgå identitetskontroll, veterinärbesiktning och uppfylla tävlingsvikten. Vidare kan hundarna bli testade för dopning.

Du gillar kanske också...