4 gigantiska hundraser

Små miniatyrhundar är en favorit hos många hundälskare – men vissa letar efter lite mer hund att älska. Jättehundraser behöver så klart mer underhåll och utrymme än små hundar, men deras storlek gör dem till riktigt gosiga myskompisar. 
För dig med en stor bostad kan en hund av stor ras vara det perfekta valet. Så länge den får den omsorg och kärlek som den förtjänar, blir den stora hunden verkligen en fantastisk familjemedlem. Tänk vad mysigt med en nybadad jättevovve bredvid sig i soffan framför en fotbollsmatch eller en film! Här kommer några härliga jättehundraser som är lätta att älska:

Engelsk Mastiff

Med en mankhöjd på upp till 82 cm och en vikt på upp till över 100 kg, är den engelska mastiffen den största hundrasen som finns. Denna respektingivande hund, som härstammar från uråldriga krigshundar, värmer nu soffor runt om i världen och har kommit att bli en kärleksfull familjemedlem. När den inte myser med sina människor arbetar den ofta som polis- och militärhund tack vare sin styrka och höga intelligens. 

Irländsk Varghund

Precis som engelsk mastiff har den irländska varghunden uråldriga anor. Förr användes den i flock både i vargjakt och krig – den fällde varg och drog ner män från hästar och vagnar! Irländska varghundar är mycket starka och kan bli upp till 86 cm i mankhöjd och väga cirka 55 kilo. Men den irländska varghunden är, trots sin storlek, en riktig mjukis! Med en mysigt lurvig kropp och milda ögon är denna stora hundras en favorit hos barn. Den passar också bra med andra hundar. Det är dock viktigt att ge den mycket motion eftersom den är en jakthund!

Sankt Bernard

Minns du hunden Båtsman i Astrid Lindgrens Saltkråkan? Hundrasen Sankt Bernhard fick ett uppsving i svenska familjehem efter att denna fina, vänliga vovve lyftes fram på teve. Det är inte så konstigt med tanke på det milda, nallelika utseendet med vacker päls i brunt och vitt – den ser helt enkelt ut att vara en trygg hund! Temperamentet är mycket kärleksfullt och fogligt. Man kan tro att den fått sitt helgonnamn just på grund av sitt änglalika sinnelag, men det kommer faktiskt från att rasen föddes upp i ett schweiziskt kloster. En fullvuxen Sankt Bernhard är ofta mellan 70 till 75 cm i mankhöjd och väger mellan 68 och 91 kilo. 

Newfoundland

Newfoundlandshundar är utmärkta livräddare och mycket skickliga på vattensporter. Deras livräddarinstinkt är så djupt rotad att de är kända för att försöka "rädda" sina familjemedlemmar om de ser dem i vattnet. Mankhöjd för hanar är ca 71 cm och vikten cirka 68 kilo. De är mycket intelligenta och deras kärleksfulla sinnelag och fluffiga utseende gör dem idealiska att mysa med. 
Oavsett vilken hund du väljer som din livskamrat så kommer du inte att bli besviken! Snart värmer ni varandra i soffan, kanske tittar på en spännande match medan regnet smattrar utanför. Så mysigt ni ska ha det!

Du gillar kanske också...