Hur du spenderar mer kvalitetstid med nära och kära

Behöver du inspiration kring hur du kan skapa fler och bättre upplevelser för dig själv, din familj och dina vänner? Här kommer några tankvärda tips kring sällskapsspel som kan väcka nya idéer.

Tid tillsammans genom gemensamma spelkvällar

Ett enkelt och klassiskt knep att ta till är att samlas kring ett bräd- eller sällskapsspel. Det finns en uppsjö av gamla spel med relativt enkla regler, såsom kortspel, tärningsspel och fia med knuff. Det finns även varianter som är mer inriktade på till exempel sport, historia, musik eller popkultur.

I tillägg till det produceras det fortfarande en hel del nya, spännande sällskapsspel anpassat för olika åldrar, preferenser och antal spelare. För den nördiga familjen eller kompisgruppen finns även mer nischade sällskapsspel kring ett visst tema, hobby eller favoritfilmer och serier.

Hur du skapar en lyckad spelkväll

Som med de flesta aktiviteter är nyckeln till en kul och trevlig stund förberedelser. Ett allt för vanligt misstag som hindrar spelare från att komma igång på riktigt är att inte ha koll på det valda spelets regler. Att ha koll på spelregler gör att spelet kan komma igång snabbare och slippa avbrytas. Det är också ett effektivt sätt att bibehålla stämningen. Få bättre koll på hur du bäst spelar några av de vanligaste spelen.

Inför spelkvällen kan det vara roligt att spela flera spel. En bra idé kan då vara att varje deltagare tar med ett eget kort- eller brädspel hemifrån, både gamla som nya favoriter.

Fler tips att tänka på

  • Ofta finns instruktionerna att läsa på flera olika språk, för att alla ska förstå reglerna.
  • Välj ett spel med en svårighetsgrad som passar alla spelare. Det är viktigt att alla kan bibehålla intresset under spelkvällens gång.
  • Se till att hitta en plats med stor yta och där alla deltagare når eventuell spelplan, kortlek och tärningar.
  • Om ni tänkt sitta en längre stund kan det vara bra att se till att alla har något bekvämt att sitta på. Reflektera även över platsens eller rummets ljudnivå så att ni kan höra varandra ostört.
  • Planera in ett antal pauser och bensträckare för att hålla igång energin under sessionen.
  • Ta reda på estimerad spellängd innan ni sätter igång. Se till att avsätta tillräckligt med tid för att inte stressa igenom spelet.

Summering

Det finns en hel mängd spel som passar för varje unika tillfälle. Med något så enkelt som en vanlig kortlek kan du och dina nära spela en stor variation av olika slags speltyper, utifrån familjens eller kompisgängets speciella behov och preferenser. Beroende på gemensam tid och förutsättningar, kan ni anpassa spelets svårighetsgrad och hur lång tid spelet ska ta. För att få en så trevlig stund tillsammans som möjligt är det viktigt att alla deltagare har förstått vad spelet går ut på och dess överenskomna regler. Ju bättre förutsättningar genom att ha gått igenom instruktionerna innan ni sätter i gång, desto roligare stund tillsammans. Om man behöver pausa spelet under sessionen för att läsa igenom spelreglerna igen, kan det påverka spelets flöde och det allmänna intresset runt bordet. Det är bara några av faktorerna som skapar nya, gemensamma minnen.

Du gillar kanske också...