Hund + sport = sant

Det bästa med hundar är att de är ett sånt himla bra sällskap, vare sig du sitter hemma och tittar på en film, går en promenad eller vill sporta. Just hundsport är något vi tycker är extra intressant och roligt då det finns mycket olika slags sporter du kan utföra tillsammans med din hund, både under sommaren och vintern. Några bra sporter som du kan aktivera din hund med är bland annat Agility, lydnad, freestyle, bruks, flyball, lure coursing och utställning.

Agility bygger på ett samarbete mellan dig och din hund där du ska visa hunden igenom en bana av hinder, här kan du tävla både individuellt och i lag och det finns även olika svårighetsgrader.

När du tävlar i lydnad så ska du samla poäng genom olika direktiv som du ger hunden med mycket små medel, det krävs mycket träning och är även väldigt bra mental träning.

Freestyle går ut på att du ska samarbeta med din hund och lära huden lydnad genom musik, du utför ett slags program själv som ni ska gå efter och bedöms sen av en jury.

I bruks tävlar man i olika slags grenar i olika nivåer. Du ska samla poäng och har du tillräckligt med poäng så tar du dig vidare till nästa nivån. Man tävlar i spår, rapport, sök och skydd.

Flyball är som det låter en boll sport som utförs i stafettform där hunden hoppar och springer genom olika hinder i banor och ska fånga en boll.

Lure coursing är främst en vintersport där hunden ska jaga en ”hare” genom en bana. Domaren dömer sedan hudens rörlighet, snabbhet, entusiasm och så vidare.

Utställning vet nog de flesta vad de går ut på. Det är en bedömningssport där hunden belönas med ett kvalitetspris. Det är de fysiska och utseendemässiga delarna som döms.

Hos Agria kan du läsa mer om dessa sporter. Men om du vill prova på något lättare, där du inte blir dömd av en domare så tycker vi om att gå ut och leka i snön nu när vintern drar in. Är din vovve också galen i snö? En rolig aktivitet att göra tillsammans är faktiskt hund- hockey, det är vad det låter som, spela ishockey med din hund! Här nedan kan du se klippet på Ernie och Max som spelar hockey, Ernie har fattat hela poängen och är riktigt duktig! Din hund får både bra motion men även mental träning vilket är en perfekt kombination.

Vi måste få skryta lite om vår egna lilla tax Conrad som faktiskt har blivit riktigt duktig på ishockey, det är nästan så man vill sätta ett SHL odds på honom <3 Vintersporter är roliga då de är just under en viss säsong, personligen så har vi alltid gillat hockey men gillar du kanske fotboll så kan du lära din hund att spela det istället, det blir en perfekt liten träningskompis att ha med sig och vi kan lova att du kommer ha precis lika kul som din hund om du tar med den ut och spelar din favorit sport. Hur brukar ni aktivera i era små vänner, finns det någon egen sport ni kommit på?

Du gillar kanske också...