Dagens hundras: Shih tzu

Shih Tzu är en hundras som många är förtjusta i och vi förstår precis varför. Rasen introducerades till skandinavien och europa under 30-talet och hundrasen härstammar från staten Tibet. En undersökning som gjordes år 2012/2013 visar att Shih Tzu tillhör en av världens populäraste hundraser. Denna hundras är mycket alert, älskvärd och kräver mycket tid och omtanke utav sin ägare. Shih Tzu njuter av människans sällskap och behöver det extra mycket för att må bra. Detta är en hund som man ska köpa ifall man verkligen är säker på att man faktiskt har tid att ägna sig åt hunden. Det är sagt att en Shih Tzu ska kunna leva i 14-17 år.

Dog-Shih_Tzu

Utseende och skötsel

Deras unika hundhår kan växa hur långt som helst och det är väldigt vanligt med håriga Shih Tzu’s. När en Shih  Tzu har fått långt hår brukar man antingen sätta upp håret med en toffs eller klippa hunden. Pälsen brukar ha en varierad färg som består av svart, vit och brun oftast.  Även pälsen kräver mycket omtanke och kärlek dagligen. Helst ska man kamma igenom pälsen med en borste varje dag för att hindra smuts så gott det går. En Shih Tzu fäller dessutom mycket päls. shih-tzu-1

Hälsa hos en Shih Tzu

Promenad och mortion är en sak som hunden kräver varje dag för att hålla sig alert och hälsosam. Om hunden inte får tillräckligt med motion kan detta leda till att hunden går upp i vikt och detta orsakar en hel del hälsoproblem. En Shih tzu kan råka ut för sjukdomar och framförallt är det vanligt med ögonlock problem. Hos denna ras förekommer även problem med tandkött och tänder väldigt ofta. Även andningsproblem kan uppstå hos denna hundras men trots detta uppnår Shih Tzu en väldigt hög ålder. Man behöver därför räkna med ett par besök hos veterinären vilket kan kosta en hel del.

shih-tzu (1)

 

Du gillar kanske också...