Dagens Hundras – Dobermann

Denna vackra och ståtliga hund kan vara skrämmande för många. Man hör ständigt om farliga hundar och Dobermann blir ibland kopplade till dessa. Ack så fel det är. Dessa fina hundar är väldigt fredliga och familjekära. De passar perfekt in i familjen och de är dessutom väldigt barnkära. I detta inlägg tänkte jag ta och skriva lite allmän fakta om denna hundras och vad man bör tänka på om man ska skaffa sig en Dobermann.

Friedrich Louis Dobermann var en man som levde i Tyskland under 1800-talet. Det är ifrån denna man som rasen Dobermann fått sitt namn. Under 1800 talet så användes denna hundras som vakt. gårds och sällskapshund. Den användes även som polishund och inom rovdjursbekämpning.
Även idag används Dobermann som brukshund och inom tjänsteområden för poliser, väktare och räddningstjänst.

När man väljer att skaffa sig en Dobermann så tar man sig an en väldigt vänlig, fredlig familjemedlem som gillar att busa. Rasen är väldigt glad och lekfull och gillar att vara aktiv. Det är bra om du som skaffar hunden är väldigt aktiv då en Dobermann behöver stimuleras mycket, annars kan det leda till överaktivitet som går över styr om din hund är understimulerad.

Bra att tänka på är även att skaffa en försäkring till din hund. Husdjursförsäkringen för en Dobermann ofta är dyrare än många andra hundar då denna hund ä en väldigt aktiv hund som kan dra på sig skador. Det finns även en del sjukdomar som hunden kan få när den når medelåldern vilket kan bli en dyr historia om din hund inte är försäkrad. Annars är det inget speciellt man behöver tänka på. Hunden behöver ingen speciell hygienvård förutom ett bad i veckan. Pälsen är lättskött och behöver inte borstas ut.

Annars passar denna hundras perfekt som familjehund. Framför allt för den aktiva familjen som gärna är ute på aktiviteter och har mycket tid att spendera på sin nya familjemedlem.

Du gillar kanske också...