Renrasig hund eller en blandras?

hundisar

Alla jyckar är förtjusande på deras eget lilla sätt. Men när det är dags för att köpa hund återkommer ofast samma fråga – Ska vi köpa en renrasig hund eller en blandras?

Personligen föredrar jag blandraser för jag tycker det är spännande att se hundar växa upp och se vilka egenskaper från varje ras hunden tar med sig. För visst kan det vara så att man vet mer ”vad man får” när man väljer en renrasig valp. MEN dock ska man tänka på att varje hund kan ha egna egenskaper, alla golden retivers är inte snälla familjehundar, alla Papillon är inte skälliga, och Shih tzu:s kan vara väldigt busiga även om det sägs att de är lugna som filbunkar. Rottweiler har ett rykte om att vara extremt farliga, men samtidigt vet man att de även kan vara bra familjehundar om de uppfostrats på rätt sätt.

Jag tror att varje hund föds med särskilda egenskaper, precis som människor. Men samtidigt tror jag uppväxten spelar minst lika stor roll hur hundens personlighet utvecklas – precis som människor utvecklas olika beroende på deras uppväxt.

Vill man köpa en hund kan man absolut kika efter vilken typ av hund som passar enligt de vanligt förekommande dragen. Gillar man ut och gå kan man skaffa en Jack ruzell, vill man inte ut och ränna för mycket kanske man ska välja en lugnare ras. Det viktigaste när man köper en hund är att säljaren har papper på hundarna och att de är vaccinerade och att valparna inte är för unga.

Min förstavalp var ett sådant köp där jag kände att det var något som inte stämde, men jag ville så gärna ha en hund att jag köpte den ändå. Jag åkte till Malmö, alldeles för många valpar i en liten lägenhet. Jag hade inte kollat upp vilka papper som jag skulle få med vid köpet, givetvis var där inte alla papper med. Det var sista valpen i kullen och säljaren hade sänkt priset. Jag tyckte säljaren inte verkade särskilt snäll mot alla de hundar som sprang omkring – jag fick en ”jag måste rädda valpen-känsla”.

Hem åkte jag med en valp som var för liten för att lämna sin mamma, utan rätt papper. Den här valpen var troligen inavel. Säljaren födde upp hundar enbart för att kunna sälja dem. Min lilla valp hade problem med tänderna, sina knän, sitt hjärta och var extremt skygg och ville bara gosa hela dagarna. Hon fick 5 fina år innan livet blev för mycket för henne.

Alltså, googla fram vilken typ av hund som skulle passa dig och ditt levnadssätt. Sen om det är en korsning eller ej spelar ingen roll – så länge det finns papper på att hunden är frisk och att den är vaccinerad.

Mer om att köpa hund 

Hundförsäkring

Hundannonser

 

Du gillar kanske också...