Frågor för hundägare

Köpa hund

De flesta av oss hundägare funderade en god stund innan vi blev hundägare, medan andra skaffade hund nästan ”över en natt”. Men många är det som fortfarande funderar på att skaffa hund, och många går med dessa tankar i flera år innan det blir av.

Anledningarna till detta är många. Kanske är din livssituation inte optimal för en hund, kanske säger ekonomin ifrån just nu eller kanske är någon i familjen allergisk. Ibland fastnar man bara i frågeställningar och här har vi tagit med ett par av de funderingar man kan ha, och besvarat dessa.

 • Kan jag låna pengar för att köpa hund?
  Så länge man pratar om att låna pengar endast till inköpet av hunden så är svaret ja. Det finns många olika låneformer och du kan låna pengar utan säkerhet när det handlar om den förhållandevis lilla summan det kostar att köpa en hund.
 • Vilken ras ska jag välja?
  Hur ser din vardag ut? Tänk på hur din vardag sett ut hittills och inte hur den ”kommer” att se ut när du har skaffat hund. Många blivande hundägare har stora förhoppningar gällande deras framtida aktivitetsnivå som hundägare, men att vara ärlig med sig själv gynnar dig och din hund i längden. Hur mycket tid och energi kan du lägga ner varje dag? Och för flera år framöver? Börja där och var ärlig.
 • Ska jag köpa en blandras eller en renrasig hund?
  Detta är helt upp till dig själv att välja. Det vi kan säga är att du med en renrasig hund med stamtavla får en större inblick i hundens psyke och eventuella sjukdomar. Alla hundraser har sina respektive styrkor och svagheter och med en renrasig hund kan du känna dig lite tryggare än med en blandras där du inte säkert vet rasblandningen.
 • Jag bor i lägenhet, kan jag ha en hund ändå?
  Allt handlar om aktivitetstid. Om din hund får den aktivitet den behöver utomhus, både mentalt och fysiskt – samt den kontinuerliga rastningen under dagen, så kan en hund visst bo i lägenhet. Sedan kan det fortfarande vara nödvändigt att hitta ett bra alternativ till lämna hunden ensam i en lägenhet större delen av dagen, i alla fall ett par dagar i veckan.
 • Måste man gå på valpkurs?
  Ja, det tycker vi faktiskt. En hundkurs hjälper dig inte bara i uppfostran av din hund utan den är även en rolig aktivitet för din valp – och för dig, eftersom du får träffa andra hundägare samtidigt som du får individuella tips för just din hund från en professionell tränare.

Ställ dig även frågan varför just du kommer att bli en bra hundägare. Gå igenom din framtid, har du några speciella planer framöver, finns tid till en hund flera år framåt och var ärlig när du funderar på om en hund passar in i din bild eller ej. Kom ihåg att detta kommer att bli en vän för livet, att tänka igenom ditt beslut före, kommer att gynna er båda i längden.

Du gillar kanske också...