Myter om hundar – Sant eller falskt?

Hej på er! Idag tänkte vi skriva upp en lista om vanliga och mindre vanliga myter som vi har stött på om hundar genom alla år. Det finns alltid en massa myter som folk för vidare till varandra. Men vila av dessa är egentligen sanna och vilka av dessa är egentligen bara myter?

Hundar kan inte se alla färger
SANT. Hundar ser inte lika många färger som vi människor. Bland annat ser de inte rött och grönt. Detta kan vara bra att tänka på om man ska köpa en utomhusleksak till din vove. Köper du något som är rött så kommer den nästan att bli osynlig när din hund leker med den ute i gräset.

Russin är bra godis för hundar
FALSKT. Att russin och druvor skulle vara ett bättre alternativ som gods för hundar stämmer inte. Det är tvärtom sämre. Ge inte din hund detta som godis då det kan ge din hund njursvikt.

Hundar dricker smutsigt och giftigt vatten
SANT. När din hund är törstig så kan den dricka precis vilket vatten som helst, så håll ögonen på din fyrbente vän när ni är ute och leker eller går promenader så att din hund inte får i sig vatten som kan få den att må dåligt.

Hundar vet vad som är leksaker och vad som inte är okej att tugga på
SANT. Om du förser din hund med leksaker som den kan tugga och leka med så komemr den att använda dessa istället för andra prylar. De lär sig nämligen fortf vila saker som är okej att tugga på och vilka saker som är förbjudna.

Hundpussar är ofarliga
FALSKT. Alla bakterier som hunden stoppar i sig eller slickar på kommer att stanna i munnen. Det betyder att även du får i dig dessa bakterier när du pussas med din vove.

Blandrashundar är friskare
SANT.  När du blandar två rashundar så blandar du två stycken helt olika genuppsättningar vilket betyder att rasbundna ärftliga sjukdomar kommer att försvinna. Däremot så kommer inte två blandhundrasers avkomma att bli extra frisk utan detta gäller endast vid första generationen av blandras.

Kamphundar låser käkarna när de biter tag i något
FALSKT. Hundar kan inte låsa sina käkar. När en hund blir aggressiv, och detta gäller alla hundraser så är det av stark vilja att hålla fast som gör att de inte släpper. Att käkarna skulle låsas är alltså en myt.

Choklad är farligt för hundar
SANT. Choklad är en hälsofara för hundar. De älskar choklad men ska absolut inte få i sig det. Ju högra kakaohalt desto farligare är chokladen, speciellt för mindre hundar.

Man kan inte lära gamla hundar sitta
FALKST. Det kan stämma att det inte är lika lätt att lära en gammal hund att sitta men det går absolut. Vi människor lär oss nya saker genom hela livet och hundar är inte annorlunda när det kommer till sånt.

En hund känner skuld när den gjort något fel
FALSKT. Hundar kan inte känna skuld. Däremot är den väl medveten om att du är upprörd eller arg på den vilket gör att den använder sitt kroppsspråk för att lugna ner dig.

Du gillar kanske också...